Kezelések

Kneipp-kúra
A 19.század egyik leghatásosabb egészségmegőrző módszere volt. Sebastian Kneipp (1821-1897) német pap fejlesztette ki ezt a fürdőkúrát, mely a hideg-meleg víz váltakozásán alapul. Az anyagcserét serkenti, a vérkeringést élénkíti. Ez a módszer egész Európában elterjedt, hiszen használata során, sokoldalú módon lehet egészséges életet élni. Számos gyógyfürdőben és szállodában használják.

A Kneipp módszer alapjai:

 • A víz (hidroterápia), amely különböző hőfokú víz alkalmazásával változó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, így vegetatív reakciót vált ki.
 • A gyógynövények (fitoterápia), melyek lassabban hatnak, de jóval kevesebb mellékhatást fejtenek ki.
 • Az egészséges táplálkozás, amely különösen a zöldségféléket, gyümölcsöket és tejtermékek szerepét hangsúlyozza.
 • A mozgás, amely rendszeres és észszerű mozgáson alapul.
 • A test-lélek-szellem harmóniája, mely arra tanít, hogyan élhet az ember összhangban önmagával, miként találhatja meg saját testi-lelki ritmusát.
 • Főbb alkalmazási területei vérkeringési, vérellátási zavaroknál, stressz, és anyagcserezavarok megelőzésében, gyógyításában.
 • A hideg-meleg víz váltakozása stimulálja az érfalakat, a sejtek vérellátását javítja, az immunrendszert erősíti.
 • A kneipp-medence alja gömbölyű kavicsággyal borított. Járás közben üdítőleg hat a hidegvizes része, a kavicsokon járva pedig talpmasszázst végezhetünk.

Javasolt még a használata a következő betegségek, panaszok során: visszér, fertőzésekre való fokozott hajlam, frontérzékenység, kóros lábizzadás, magas vérnyomásra való hajlam és depresszió esetén is.

Nem ajánlott a használata menstruáció esetén, valamint súlyos keringési zavarok esetén.

Sóterápia
Hatásmechanizmusa nagyon hasonlít a tengerparti sós levegő jótékony hatásához. Gyulladást csökkent a légutakon, ízületeknél¨ Váladékot old a¨ szervezetben, emiatt könnyen felszakadó (produktív) köhögést eredményez Méregtelenítő hatása pár óra sóterápia után várható (látható jele az erős szagú, sötétebb színű vizelet) Nyugtatja az idegeket.

A fizikoterápia
Inger- és magnetoterápiás készülékkel (Myostim, Diadynamic, TENS, Pulsotron, Nervostát, infravörös- és quarckészülék, rövidhullám, mikrohullám, ultrahang, négyrekeszes galvánfürdő, vákuum interferátor) szakképzett asszisztensek végzik. A fizikoterápia legtermészetesebb eszköze a szervezet védekező-, reagáló- és ellenállóképessége fokozásának, így a prevenció, a gyógyulás és a rehabilitáció feladatának megoldásában egyre nagyobbb teret hódít.

A gyógytorna
Feladata, hogy megfelelő mozgásgyakorlatokkal visszaállítsa a beteg szervezet teljesítőképességét, illetve javítsa a mozgásképességet. Olyan gyakorlatokat alkalmaz, amely fokozza az izomerőt, megnöveli a végtag mozgáshatárait, javítja az izmok koordinációját. A mozgásterápiában használatos gyakorlatok és eljárások túlnyomórészt a beteg akaratlagos izommunkájára alapozódik.

Test és fülgyertya kezelés
A fülgyertya külső megjelenése:
Üreges, kúp alakú, viasszal, méhviasszal átitatott lenvászon vagy pamutvászon eszköz. Hossza kb. 20–25 cm, alsó átmérője 0,8-1,0 cm, felső átmérője 2-3 cm. A viasz a gyertya meggyújtásakor egyenletesen olvad, nem folyik le, cseppmentesen elég. A legutóbbi évek fejlesztési munkáinak eredménye az aromaterápia és a fülgyertya hatásmechanizmusának egyesítése, az illatosított fülgyertya. Ebben az esetben természetes illóolajokkal impregnálják a gyertya belső felületét vagy illóolajat kevernek a viaszba.

Milyen módon hat a fülgyertya?

A fül külső hallójáratába helyezett gyertya égése során hőhatás és enyhe vákuum keletkezik. A hőhatás keringésjavító, az enyhe vákuum jótékonyan befolyásolja a betegség, rendellenesség, külső eredetű traumák, fertőzések folytán rosszul átjárhatóvá vált üregrendszert. Emellett a fülzsír fellazításában is segít.

A fent leírtakon túl a fülgyertya működése stimulálja a külső hallójárat mélyén, a dobhártya közelében elhelyezkedő fülakupunktúrás pontokat, melyek egyéb módon alig elérhetők.

A fülgyertya égése közben a gyertya alsó részén a fülbe kilépő, kis mennyiségű füstgáz – illóolajgőz keverék (összetevői révén) szintén jótékony hatású.

A fülgyertya, működése során – a természetgyógyász, bioenergetikus szakemberek szerint – jótékonyan befolyásolja a kezelendő személy deformálódott bioenergetikai rendszerét, energiaképét.

A fülgyertya használata ajánlott:

 • füldugulás, fülzúgás,
 • halláscsökkenés,
 • a fül keringési zavarai,
 • nátha, szénanátha, megfázás,
 • fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai,
 • fejfájás, migrénes panaszok,
 • feszült állapot, stressz, idegesség esetén.

Szeretnénk kiemelni, hogy a gyertyakészítés minden fázisa tényleges kézimunka, ami lényeges szempont egy természetgyógyászati eszköznél.

Alkalmazás módja:
Használata egyedül, önmagunkon nem ajánlott! Szokásos kezelési folyamat: az első héten minden nap, a második héten pedig minden második napon egy – egy gyertya elégetése mindkét fülben. Makacs probléma esetén hosszabb, több hétig tartó kúra is lehetséges. A kéthetes kúrák között minimum egy hét szünetet kell tartani. Ha a panaszok ezek után sem csökkennek, forduljon szakorvoshoz.

Fontos: fülgyertya kezelés után legalább egy napig ne üljünk repülőre, ne menjünk uszodába, strandra.